Każde dziecko przechodzi w życiu taki okres, że nagle zaczyna odmawiać pokarmów, które wcześniej chętnie spożywało. Albo bardzo chce jeść, poczym po 2 łyżkach zupy czy gryzach chleba jest już bardzo najedzone… Jeżeli pociecha prawidłowo rośnie i przybywa na wadze, nie ma powodu do niepokoju.
Ważne jest, aby w tym okresie unikać konfliktów przy jedzeniu - posiłek nie może kojarzyć się z pokrzykiwaniem. Jeśli chcesz nakłonić Twojego niejadka do jedzenia:
Zadbaj o to, by:
•Posiłki wyglądały kolorowo i estetycznie.
•Były o stałej porze.
•Pozwól dziecku jeść samodzielnie, nawet jeżeli według ciebie robi to za długo i bardzo się brudzi.
•Nie zmuszaj go do spożywania potraw, np. mleka, których unika. Może to być spowodowane alergią lub nietolerancją danego pokarmu. Podane nawet w formie ukrytej mogą być przyczyną pobolewań brzucha lub rozdrażnienia dziecka.
•Między posiłkami nie podawaj słodkich przekąsek. Raczej niech to będą Świeże owoce lub warzywa (banan, marchewka, jabłko).
•Nie karz dziecka za odmowę zjedzenia jakiejś potrawy.
A jak to u Was bywa.?
U mnie niestety żadne sposoby nie pomagają. Jak Kinga chce to zje a jak nie to nie.
Łyzeczką jesc potrafi to nie problem, bo jak ma ochote to wsuwa, ale to bywa bardzo rzadko. Niby przybiera na wadze, ale jak sie patrzy na inne dorodne bobaski to moja jest przy nich szkapinka.
Ruszać buzią moja też i bardzo chce dostac co ja jem lub mąż tylko że jak juz dostanie to dwa razy ugryzie i koniec idzie szukać czegos innego I tak tu podje tam skubnie i najedzona chodzi cały czas . Ale na szczęście z wagą nie ma problemu bo drobinka z niej i odpowiednio przybiera na wadze
ja tez mialam Tadka Niejadka i w dodatku jeszcze z nietolerancją glutenu, ale ostatnio podaję mu witaminki Floradix Kindervital i poprawil mu sie po tym troszke apetyt, bo tam sa jakies ziolka na poprawe przemiany materii, a poza tym mam juz wszystkie sposoby karmienia i naklaniania za sobą.
Wiem,ze nie powinno sie tak rozwiazywać problemów,ale ja karmiłam swojego synka przy bajce przed telewizorem.. Wiem,że tak sie nie powinno robia,ale to jedyny sposób żeby zaczął jeść. Wszystkie inne zawiodły.
_________________ Regulaminu forum
cześć III. Avatorki, podpisy i zdjęcia w postach, punkt 7 edit by axxa